Wellness Tourism –
Thermal Hot Springs

“Χαλαρώστε μαζί μας!”
Για τους επισκέπτες που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία που θα τους αναζωογονήσει, ελάτε να συμμετάσχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας «Euphoria»
Η Λέσβος έχει ιδιαίτερη ενέργεια και φως και είναι ευλογημένος τόπος με πληθώρα φυσικών θερμών πηγών γνωστών από την αρχαιότητα με θεραπευτικές ιδιότητες. Πολύτιμο τουριστικό πόρο για το νησί μας οι πηγές μας προσέλκυαν σταθερή πελατεία από τη δεκαετία του 1960 και με επίκεντρο αυτές τις πηγές, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο υπηρεσιών ευεξίας, σχολές yoga παγκοσμίου αναγνώρισης, ακόμη και το Διεθνές Φεστιβάλ Ευεξίας (Lesvos International Euphoria Festival προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες κυρίως τους μήνες εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.
Ιαματικές πηγές
Οι γεωλογικές ανακατατάξεις προίκισαν τη Λέσβο με πολλές ιαματικές πηγές, οι οποίες επηρέασαν τη ζωή του νησιού. Οι πρώτοι οικισμοί της προϊστορίας δημιουργούνται κοντά στα «θαυματουργά» νερά. https://www.lesvosgeopark.gr/warm-fountains/?lang=en
Οι Θερμές Πηγές Θερμής κρύβουν, εκτός από ιαματικές ιδιότητες, και λαμπρή Ιστορία. Η περιοχή άκμασε την Ελληνιστική εποχή, ενώ οι Ρωμαίοι έκαναν τα λουτρά μέρος της καθημερινότητάς τους. Αρχαίοι ναοί, μέλη των οποίων χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες κατασκευές, θολωτά κτίρια που χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας από πασάδες που λάτρεψαν τη Λέσβο, το ξενοδοχείο Σάρλιτζα Πάλλας σε σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων που φιλοξένησε τον Βενιζέλο, ψιθυρίζουν Ιστορία! Οι λουτρικές εγκαταστάσεις είναι ένα κτίριο με ατομικούς λουτήρες δίπλα στο Σάρλιτζα. Η θερμοκρασία του νερού είναι 49,9ο C, ενώ η πηγή χαρακτηρίζεται ως σιδηρούχος θερμή αλιπηγή
Οι Θερμές Πηγές Θέρμα Κόλπου Γέρας ή Λουτρά Κόρφου βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Σε προηγούμενες εποχές, αραμπάδες και βάρκες που άραζαν στις προβλήτες του ήσυχου κόλπου έφερναν εδώ τον κόσμο της πρωτεύουσας για το ζεστό του μπάνιο. Η θερμοκρασία του νερού είναι 39,7ο C και η πηγή χαρακτηρίζεται ως χλωρονατριούχος. Εντυπωσιακή είναι η χαβούζα, με τα παράθυρα που βλέπουν τη θάλασσα και τους μαρμάρινους και πέτρινους κρουνούς.
Οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριονατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου, με δύο πισίνες και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Συστήνονται για τη θεραπεία ρευματισμών και αρθροπαθειών.
Η θερμοπηγή του Λισβορίου, κρυμμένη μέσα στους ελαιώνες, αναβλύζει από ηφαιστειακά κροκαλοπαγή και ηφαιστειακούς τόφους. Έχει θερμοκρασία νερού 69ο C και παρόμοια χημική σύσταση με τις πηγές της ΔΕ Πολιχνίτου. Υπάρχουν δύο πισίνες, η μία σε χρήση από την Τουρκοκρατία! Σπήλαια Στην Λέσβο συναντά κανείς πληθώρα σπηλαίων, λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του νησιού. Πολλά από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως χριστιανικοί λατρευτικοί τόποι. Το μεγαλύτερο σπήλαιο του νησιού, με μήκος 120μ. είναι αυτό του Μαγαρά, στην κοινότητα Αλυφαντών. Τα πήλινα ζωγραφισμένα αγγεία ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής υπογραμμίζουν την αρχαιολογική του αξία. Στην κοινότητα Ταξιαρχών θα βρείτε το σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου με ενδιαφέρον σταλακτιτικό διάκοσμο. Ακόμη, ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη ή Φούσα στην κοινότητα του Μύχου, όπου βρέθηκαν τάφοι του 5ου αι. π.Χ.
Η θερμοπηγή της Εφταλούς βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Λέσβου, πολύ κοντά στη Μήθυμνα. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν δίπλα στη θάλασσα, από ανδεσιτικούς τόφους και κροκαλοπαγή. Η θερμοκρασία του νερού είναι 46,5ο C και με ραδιενέργεια 14,7 MACHE αποτελεί την πιο ραδιενεργή πηγή της Λέσβου. Το κτίριο των λουτρών, με το μακρόστενο καμπυλωτό θόλο από το 17ο αιώνα και μικρούς φωταγωγούς, προσφέρει μια παραμυθένια εμπειρία. Άλλοι τέσσερις λουτήρες στο διπλανό ανακαινισμένο κτίριο προσφέρουν μια πιο σύγχρονη εκδοχή του θερμαλισμού.
Επί του παρόντος, οι Πηγές Θερμών του Κόλπου Γέρας είναι οι μόνες πηγές ανοιχτές για το κοινό.

My Holiday

Your selected destinations.

No locations added into your list.